Italiaans Kerstdiner

Helaas voor mij geen kokende mama’s die mijn kerstdiners bereiden, ik ben in dit geval de kokende mama. Ik heb mijn favoriete pranzo di Natale gecombineerd met de cena di Natale. Wij maken dit jaar een Kerst Ludi/Prance.

Kokende mama Italie Italiaans Kerstdiner

Ideale combi van een late lunch en early dinner, perfect met de kleinkinderen. Maar ook vooral tegen overeten en perfect om niet stuiterend je bed in te gaan, ik wil nooit meer anders. We beginnen om 14.00 uur met de amuse/antipasta kleine krokante gevulde schoteltjes van Parmezaanse kaas. We vervolgen de maaltijd met een heerlijke paddenstoelen espressoNa een kleine pauze de primi van zalm ravioli, het hoofdgerecht een heerlijke hertengoulashdit keer met puree en rode kool. Als nagerecht de familie favoriet warme witte chocolade met ijskoud vers fruit. Om 19.00 uur kunnen de kleinkinderen naar bed en kan de rest nagenieten van una giornata particolare en kijken naar deze gelijknamige Italiaanse film klassieker. Een echt Italiaanse kerst beleving dus.

Amuse: Parmezaanse kaas gevuld met sinaasappelroomkaas

Amuse: Parmezaanse kaas gevuld met sinaasappelroomkaas

Benodigdheden krokante bakjes van Parmezaanse kaas gevuld met sinaasappel-kruidenroomkaas

(voor 4 personen)

  • 60 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 onbespoten sinaasappel
  • 300 gram zachte roomkaas, bijvoorbeeld Philadelphia
  • Half doosje Boursin
  • 10 sprietjes verse bieslook, gehakt (gedroogd 2 theelepels) (4 sprietjes bewaren voor de garnering)
  • 10 blaadjes verse basilicum, in kleine stukjes gesneden paar takjes verse kervel, gehakt (gedroogd 1 tl) (4 blaadjes bewaren voor de garnering)
  • 1 theelepel gemalen komijn (zaadjes kan ook)
  • half bakje rucola
  • zeezout
  • vers gemalen peper / of peperoncino

Bereidingswijze

Rasp een deel van de sinaasappelschil met een zeer fijne rasp.

Doe 20 gram van de Parmezaanse kaas op de bodem van een kleine koekenpan met antiaanbaklaag. Maak een platte, ronde ”koek” van de kaas en laat die langzaam op laag vuur smelten. Pak de kaaskoek zodra de kaas is gesmolten op met een spatel en smelt de andere kant en leg hem meteen op een kleine ramequin, espressobekertje of ander klein bakje dat ondersteboven staat. Vorm de kaaskoek direct om het kopje heen zodat hij de vorm van een bakje/rond schoteltje aanneemt zodra de kaas afkoelt. Herhaal dit nog 3 keer zodat u 4 “schoteltjes” van kaas hebt.

Bereid de vulling door de roomkaas en Boursin te mengen met de gehakte kruiden, de sinaasappelrasp, de komijn, wat sinaasappelsap, wat zout en peper. Bewaar 4 sprietjes bieslook en 4 kervelblaadjes voor de garnering.

Vul de Parmezaanschoteltjes eerst met wat rucola en leg daarop voorzichtig de kruidenkaascrème. Doe dit vlak voor het serveren en garneer met de achtergehouden sprietjes bieslook, de kervel en wat rasp van de sinaasappel.

Print hier het recept

Soep: Paddenstoelen Espresso soep

Paddelstoelen espresso soep. Italiaan kerstdiner Italian residence. De smaak van italian residence

Benodigdheden Paddenstoelen espresso soep

  • 150gram kastanje champignons
    + klein zakje funghi porcini of paar morilles.
  • 1 sjalot
  • 1 el boter
  • 5 dl slankroom
  • 1 pot kalfs of kippenfond
  • 350ml water
  • 1 kopje sterke espresso (ca. 5 el)
  • 1 bouillonblokje (funghi porcini van Star)
  • olie

Bereidingswijze

Funghi porcini 1 uur laten weken. Snijd champignons, funghi en sjalot. Smelt de boter en bak hierin de sjalot in ong. 3 minuten zachtjes glazig.

Voeg de paddenstoelen toe, laat ze ca. 4 min. meebakken. Voeg de room, fond en bouillonblokje toe en breng zachtjes aan de kook. Laat de paddenstoelen goed zijn geuren afgeven. Pureer het geheel in de blender en voeg de koffie toe. Breng op smaak met peper.

Snijd als je een garnituur wilt prei in heel smalle reepjes. Verhit een laag olie in een wok of diepe koekenpan en frituur hierin de prei in 1-2 min. knapperig. Neem de prei uit de olie en laat hem uitlekken op keukenpapier. Schep de soep in een espressokopje of glaasje en garneer met de prei.

Print hier het recept

Primi: Zalm Ravioli

Italiaans kerstdiner de smaak van italian residence Zalm ravioli
Italian Residence voorgerecht

Benodigdheden Ravioli met zalm

  • 150 g gerookte zalmsnippers
  • 1 eiwit
  • 3el room
  • 1 tl verse dille en bieslook, grof gehakt
  • 2-3 el maismeel
  • 32 wonton vellen
  • 1 tl olie, 1 el boter
  • 1 el bloem
  • 145 ml witte wijn
  • 200ml dikke room
  • sap van ½ citroen
  • 2 el dille en bieslook, grof gehakt
  • zout, versgemalen, peper, versgemalen

Bereidingswijze

Meng de zalm, 1 eetlepel eiwit, de room en de dille in een keukenmachine goed door elkaar, totdat een mousse is ontstaan. Bestuif dan een snijplank of het aanrecht met maismeel en leg er de wonton vellen op in rijen vier. Bestrijk om het andere vel rondom met eiwit en leg een theelepel van de zalmmousse in het midden van de andere vellen. Leg het met eiwit bestreken vel bovenop die met de zalmmousse druk de randen op elkaar, zodat ze op kussentjes lijken.
Vul een pan voor de helft met water, voeg 1 theelepel olie toe en breng het water aan de kook.  Kook alle ravioli, in delen, 2-3 minuten. Zet ze apart en dek ze af met huishoudfolie. Smelt de boter voor de saus in een pan, voeg de bloem toe en kook dit 1 minuut. Voeg dan de wijn toe en roer totdat een gladde massa ontstaat, meng er vervolgens de room en het citroensap door. Breng alles aan de kook en laat de saus inkoken totdat deze dik vloeibaar is, doe tot slot de dille en wat zout en peper bij de saus en schenk de saus over de ravioli.

Print hier het recept

Secondi: Hertengoulash met puree en rode kool

Italiaans kerstdiner de smaak van italian residence Herten goulash met rode kool hoofdgerecht secundi
Italian Residence

Benodigdheden Caloriearme hertengoulash met rode kool en pasta

  • 200 g wild, rauw, hertenpoulet of runderpoulet
  • 60 ml wijn, rood, 4 eetlepels
  • 2 koffielepel(s) bloem
  • 1 koffielepel(s) olie
  • 2 koffielepel(s) tomatenpuree
  • 1 hoeveelheid (naar smaak) peper
  • 1 hoeveelheid (naar smaak) zout
  • 2 middelgroot/middelgrote wortel
  • 1 stengel(s) selderij
  • 1 teentje(s) knoflook, geperst
  • 200 ml water
  • 1 stuk(s) jeneverbessen
  • 1 takje(s) rozemarijn
  • 2 blaadje(s) laurier
  • 300 g rode kool
  • 100 ml bouillon, groente
  • 1 koffielepel(s) rode wijnazijn
  • 1 handvol rode bessen, eetlepel
  • 100 g pasta (ongevuld), ongekookt

Bereidingswijze

Laat 200 g hertenpoulet met 4 eetlepels rode wijn marineren en zet een nacht in de koelkast. Dep het vlees droog en vang de marinade op.

Bestrooi het vlees met 2 koffielepels bloem en bak ca. 5 minuten in 1 koffielepel olie. Roer er 2 koffielepels tomatenpuree door en bestrooi met peper en zout.

Snij 2 wortels en 1 stuk selderij in stukjes. Doe met 1 geperst teentje knoflook bij het vlees en bak kort mee. Blus af met de marinade en 200 ml water, doe er 1 jeneverbes, 1 takje rozemarijn en 2 laurierblaadjes bij en laat ca. 40 minuten met een deksel op de pan stoven.

Snij 300 g rodekool in repen en laat ca. 45 minuten in 100 ml groentebouillon garen. Breng op smaak met 1 koffielepel rode wijnazijn, 1 eetlepel rode bessen, peper en zout. Kook 100 g ongekookte pasta zoals aangeven op de verpakking gaar. Haal de specerijen uit de goulash en breng nogmaals op smaak. Serveer met de pasta en rodekool.

Print hier het recept

Dolci: Warme witte chocolade met ijskoud fruit

Italiaans kerstdiner de smaak van italian residence Bevroren fruit met warmte witte chocolade dolci nagerecht
Italian Residence

Benodigdheden Warme witte chocolade met ijskoud fruit:

(voor 6 personen)

  • 250 ml volle room
  • 4 el limocello (citroenlikeur)
  • 200 g witte chocola, fijngehakt
  • 500 g gemengd koud zomerfruit uit de ijskast

Bereidingswijze:

Breng de volle room en de helft van de limoncello in een melkkannetje tot tegen de kook aan. Laat het mengsel niet echt koken. Zet de melkkan van het vuur en doe er de witte chocola in. Laat de inhoud een beetje walsen, zodat de chocola in de room zakt. Haal het zomerfruit uit de ijskast en leg het in een enkele laag op een bord of schaal met een kleine rand (zodat de saus er later niet afdruipt). Sprenkel er de resterende limoncello over en zet terug in ijskast tot serveer moment. In die tijd kun je de melkkan met witte chocola erin zo nu en dan nog een keer walsen, zodat de chocola makkelijker smelt in de citroenige room. Roer met een rubberen spatel door het chocolade- roommengsel (dat nog steeds van het vuur af is) tot het glad is. Giet het over het zomerfruit en serveer het dessert onmiddellijk.

Print hier het recept

Buon appetito e buon Natale!

Marianne Moerdijk, Italian Residence

Italiaanse kerst, kerstdiner Italian residence
  • Print
  • Comments are closed.

    Navigate